Michal Janek

Menší nemocnice = levnější slepé střevo?

28. 04. 2011 11:05:00
Ministerstvo zdravotnictví plánuje v rámci reformy upravit úhradovou vyhlášku tak, že srovná výši úhrad za jednotlivé zákroky. Současná úhradová vyhláška činní rozdíly v platbách za stejné výkony v periferních nemocnicích a fakultních. Za stejný zákrok tak dostane malá nemocnice méně peněz než například nemocnice v Motole.

Uveďme si příklad z našeho kraje. Sušická nemocnice byla založena městem a má právní formu obecně prospěšné společnosti. Navíc se nachází v periferní oblasti s velkou spádovostí. Dá se říci, že na její existenci a dobrém fungování jsou bytostně závislí obyvatelé nejen města, ale celé řady malých šumavských obcí, pro něž je dojezdová vzdálenost do jiných nemocnic nepřijatelná. Město jako zřizovatel nemocnice, musí případná červená čísla v jejím rozpočtu sanovat z městského rozpočtu.

Toto považuji za velký nešvar. Za srovnatelné výkony by měly nemocnice dostat stejně. Velké nemocnice by neměly vydělávat na předražených výkonech, ale jich náročnější financování by mělo být zajištěno jinou cestou. Velmi tedy vítám aktivitu pana ministra Hegra.

Autor: Michal Janek | karma: 10.14 | přečteno: 2231 ×
Poslední články autora